
Danskere i New York
Danskere i New York
Der ligger forskellige danske virksomheder i USA. Og samhandlen er vigtig for Danmark, da USA er et af Danmarks vigtigste eksportmarkeder, der var en samlet eksport af forskellige varer og tjenester på over 100 milliardere af kroner i år 2015, som var svarende til omkring 9,5 procent af Danmarks samlede eksport og der er her cirka 52.000 danskere som er beskæftigede knyttet til eksporten til USA, som primært er inden for industri, handel og transport. Importen svarer til 5,7 procent Af den samlede import i Danmark hvor der er cirka 30.000 beskæftigede med det.
Danske virksomheder har over 650 datterselskaber i USA hvor omkring 65.000 danskere er beskæftigede. Amerikanske virksomheder har næsten samme antal af datterselskaber med cirka 550 datterselskaber i Danmark, men med cirka 39.000 ansatte.
En anden som har valgt at placere sig på det Amerikanske marked er kokken Claus Meyer som valgte at åbne en restaurant i Brooklyn som hed restaurant Norman, den åbnede han sammen med den svenske kok Frederik Berselius som skulle være skandinavisk inspireret. Dog fik han besøg af de amerikanske sundhedsmyndigheder, hvor den skulle lukkes ned på grund af manglende hygiejne. Claus Meyer udtaler sig dog at han vil åbne op igen hvor alt gerne skulle være i orden.
Udover denne restaurant har han også to andre restauranter i New York. Great Northern Food Hall og Agern.
Great Northern food hall er en sal med mad på banegården (Grand Central Terminal) som er bygget op af ham selv, hans kone og nogle samarbejdspartnere. Her ligger Meyers bageri, samt madboder med nordisk mad.
Agern er en del af projektet på Grand Central Terminal (Manhatten) og vil også her servere Nordisk mad
Dansk virksomhed i New York
En af de virksomheder som er i USA er Grundfos. de har over 1200 medarbejdere som er i USA, og fulgte derfor godt med da der var præsidentvalg, da det kunne have en indflydelse på handel mellem USA og andre lande. Flere danske virksomheder har oplevet vækst på det amerikanske marked de seneste år, men fri- handlen er blevet betydeligt påvirket siden Trump blev valgt.
inden præsidentvalget vidste lederne i Grundfos også at det ville have betydning.
“Det er klart, at den næste præsident indirekte kan påvirke vores måde at drive virksomhed i USA på,, udtalte Kim Nøhr Skibsted, kommunikationsdirektør i Grundfos
Dog kan der være muligheder for virksomheder indenfor vindmøller, Erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) har for nyligt været i USA og set hvordan Amerikanerne vil udvikle nye projekter og inddrage vindmøller i processen. Vindmøllemarkedet er begyndt at udvikle sig meget.
“Under mit besøg i USA mødtes jeg blandt andet med DONG i Boston for at se, hvad vi kan gøre for at udbrede interessen for offshore-vindenergi. Her har danske virksomheder store muligheder. Vestas er i forvejen størst på vindenergi i USA, og Siemens, der producerer sine vindmøller til eksport i Danmark, er meget stærke på offshore,, - Brian Mikkelsen.

Restaurant Norman